Titta först på min video om rörelsemängd, kap. 15 i Hibbeler:
Det är ingen övning till den här videon, men jag hoppas den bjuder in till eftertanke, här är fyra instuderingsfrågor.
1. I exemplet med impuls till fotboll kunde jag inte använda rörelsemängdens bevarande för att beräkna bollens hastighet efter stöten, medan rörelsemängdens bevarande var centralt för att räkna ut sluthastigheterna i boll-kollisionen. Hur kommer det sig?
2. I exemplet med boll-kollision (8:15): fotbollen utövar väl kraft på den lilla bollen i stötögonblicket som gör att lilla bollen byter riktning. Men varför är isåfall rörelsemängden bevarad utan att ta hänsyn till impulsen från den kraften?
3. Jag sade att rörelseenergi inte alltid är bevarad. Hur stämmer det påståendet med energins bevarande mer allmänt? I fallet med luftpistolen (16:49): kula 0,6 g, vagn 177 g, kulan flyger med 127 m/s, vagnen åker 0,4 m/s. Testade du om stöten är elastisk eller inelastisk? Är inelastisk stöt att ge upp idealisering?
4. Några studenter är helt ointresserade av kärnfysik. Försök förklara för en sådan student varför de två exemplen om det i videon (betastrålning, kärnklyvning) skulle kunna hjälpa att förstå mekanik mer allmänt (i synnerhet klara tentan), oavsett frågespecifika detaljer.