Maple (symbolbehandlingsprogram)


Maple är ett verktyg för symbolbehandling, dvs. automatisk uträkning av symboliska uttryck som i det här exemplet:De röda raderna har jag alltså skrivit in, och de blå raderna har programmet svarat med. Du behöver aldrig utföra integraler eller manipulera matriser för hand igen! (Man hör ibland invändningen "Jo, om man blir strandsatt på en öde ö", men skulle man verkligen utföra integraler då?)

Här är en Wikipedia-översikt av runt 40 olika symbolbehandlingsverktyg. Kanske har du hört talas om Mathematica. Det är ganska likt Maple, men jag tycker Maple är trevligare, och det finns kraftfulla gratispaket till det, som GRTensor för differentialgeometri och Schubert för algebraisk geometri. Verktyget MATLAB, som du kanske också känner till, är inte med på Wikipedia-listan, för det är till för numerisk behandling, dvs. siffror som 1,234 och 1234, inte symbolbehandling, som uttrycken x2+y och sin(x3). Maple och Mathematica kan också numerisk behandling. Vilket av de tre verktygen som är bäst på enkel numerisk behandling, därom tvista de lärde, men ingen tvistar om att MATLAB självt inte kan symbolbehandling. Däremot har MATLAB skaffat en egen "klon" av Maple, MuPAD.

Förutom de "två stora" symbolbehandlarna Mathematica och Maple finns också andra alternativ i Wikipedia-listan som kan vara bra för speciella uppgifter, t.ex. min kollega Kaspers eget verktyg Cadabra för tensorkalkyl och kvantfältteori, det är gratis! En annan nykomling att se upp för är Symbolic C++; en dag kanske vi alla gör symbolbehandling direkt i C++, fast knappast i närmsta framtiden. (Maple och Mathematica kan också skriva C++.)

Så hur får man tag på Maple? Du kan köpa en egen studentversion för runt en tusenlapp från Maplesoft-webbsidan. Om fler är intresserade kanske vi kan få större stöd för det så alla kan få tillgång till Maple på KaU. Annars kanske det räcker med MuPAD tills vidare.

Och sist men inte minst: när du väl fått tag på en symbolbehandlare, hur lär du dig använda den? För närvarande finns det såvitt jag vet ingen kurs alls i symbolbehandling på KaU, men väl kurser i numerisk behandling. En vacker dag kanske jag lyckas bygga in en introduktion till Maple- eller MuPAD-användning i t.ex. Matematisk Fysik II. Skicka ett mejl till mig om du vore intresserad.


  • en Maplelösning i PDF av en uppgift från Matematisk Fysik II.
  • Här är min Maple-sida.